güneş alerjisi

Güneş alerjisi sık rastlanabilen ancak kişilerin kendilerinde olan bu hastalığı geç fark ettikleri bir alerjik hastalıktır.
Güneş alerjisini kişiler Güneş Yanıkları ile karıştırmaktadır. Oysa ikisi birbirinde farklı durumlardır.
Güneş alerjisinde ciltte kabarıklık, şişme  ve kaşıntı görünür. Güneşe çıkıldıktan ilk 30 dakika içinde kendisini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır.
Güneş yanıkları ise güneş altında uzun süre kalındıktan sonra ortaya çıkan bir şikayettir. Güneşe maruz kalınan yerlerde kızarıklık ve ağrının ön planda olduğu bir durumdur. 2-3 saat sonra ortaya çıkar. Güneş alerjisinde kişinin kendi bağışıklık sisteminin güneş vasıtası ile oluşan maruziyeti ile şekil değiştiren cilt proteinlerine karşı gösterdiği alerjik bir durum olarak varsayılmaktadır.

Nadir de olsa ağır vakalar görülebilir. Şikayetlerde döküntü, şişme, tansiyon düşüklüğünün görüldüğü hayatı tehdit eden durumlar söz konusu olabilir. Güneş alerjisi teşhisi alerji uzmanları tarafından konulmaktadır.

Tedavide ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen kortizonlu kremler kullanılır. Çok ağır vakalarda ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir. Uzun süreli tedavide ise cildin az miktarda ve sürede güneşe maruz kalması sağlanarak cildin bu hassasiyetinin giderilmesi amaçlanmalıdır.  Bu tedavinin de yalnızca alerji uzmanlarınca yapılması önerilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir